tisdag, juni 05, 2018

Saltberoende/saltmissbruk och yes jag mår fortfarande skit


En sak som jag inte vet om det har nån betydelse eller om det är ren slump är att jag är fruktansvärt saltsugen och jo yes jag äter salt ungefär som normala människor äter godis 😏
Jag vet att det är galet och det är ju inget nytt... mitt saltbegär har ju dykt upp då å då genom mina sjuka år och varför ja det vet jag faktiskt inte.

Då jag försökt ta upp detta med läkare (sjukvården) så får jag till svar att det är farligt att äta för mycket salt å sen så är det liksom klart och färdigdiskuterat.

Vad jag tror (inbillar mig) är att mitt saltbegär kommer i samband med att jag blir uttröttad och mår kräkilla, att det har nått samband med de där attackerna jag berättade om tidigare som jag icke tror hör ihop med ångesten... då jag blir yr, känns som jag ska svimma, kräkas, svettas så jag blir typ sjöblöt,  det känns som om jag ska falla ihop å jag blir helt slut på.

Nu menar jag icke att jag:
A. får en attack
B. blir saltsugen

Nej det är ju alltså mer som pärlor som träs på tråd 😏 symtomen kommer efter varandra och jag har ingen aning om ifall de hör ihop eller om det bara är ren slump.

Utan att överdriva så äter jag troligtvis minst en matsked flingsalt om dan... har nog gjort det senaste tre, fyra dagarna och innan dess åt jag salt (mer salt än normalt) även om jag inte kom upp i den mängd jag nu stoppar i mig förrän som sagt förrän i slutet av förra veckan/början av helgen.
Det är ju så att jag ökar på intaget... först tar jag körsbärstomat med Himalaya salt ett par gånger under eftermiddagen... sedan som nu så tar jag en nya flingsalt å stoppar i munnen typ då å då under tiden jag t ex plockar ur/i diskmaskin, lagar mat eller fyller min kaffekopp.

Igår kväll åt jag en skål chips, chipsen hade jag kunnat vara utan 😏 det var ju saltet jag ville ha, då hade jag under eftermiddagen/kvällen troligtvis hunnit få i mig närmare en matsked flingsalt innan jag stoppade i mig chipsen... men som sagt, chipsen gav inte mig den saltmängd mitt beroende ville ha, så jag var tvungen att ta lite mer flingsalt innan jag lade mig.

Det som är positivt med mitt saltintag igår kväll är att jag för första gången på drygt en månad faktiskt sov i princip från strax efter midnatt och fram till kl 6,
jag har annars som mest sovit tre, fyra timmar per natt senaste månaden.

Men ska jag behöva salt för att kunna sova?

Det positiva med saltet 😏 jo yes precis som med alla droger ger ju saltet mig en kick 😔 jo yes jag vet att det låter hur jäkla galet som helst men nu är det så här och jag bloggar helt enkelt om det för att ha en chans att komma ihåg hur jag tänker och hur det känns om jag nu skulle förmå mig att kontakta sjukvården för helt allvarligt så är jag rädd att jag är på väg in i något sämre mående som jag antagligen behöver hjälp för att inte krascha och kanske bli riktigt sjuk.

Det kan ju hända att mitt saltbegär/saltberoende har något med nån brist i min kropp.

Jo yes jag är ju Queen av Google 😉 jag har googlat och jag har väl kanske inte riktigt tänkt mig att det ska vara nått allvarligt... jag har ju mått så här tidigare å överlevt 😏

Detta saltberoende har inget med väderlek, årstid etc att göra... visst nu slumpade det sig att vi fram till i fredags hade "Spanien-värme" men som sagt detta saltbegär är inget nytt och jag har perioder mitt i vintern då jag skulle kunna slicka saltburken ren 😏

Jag använder väldigt mycket salt på maten rent generellt, jag har ingen aning om ifall det är en dålig vana eller om det helt enkelt är ett beroende, att jag behöver salt.

5 kommentarer:

BP sa...

Alltså om du vore yngre så skulle jag tro att du är gravid, men det är du ju inte.
Nu är jag inte saltberoende, men jag gillar salt och kan då och då slicka på ett antal flingor. Använder också flingsalt. Det är ju gott! När det är riktigt varmt rekommenderas det ju saltintag. Det är kanske det varma vädret hos er som har triggat behovet!? Annars vet jag bara att för mycket salt kan leda till högt blodtryck. Om du har överlevt förra gången det hände, lär du nog överleva den här gången också. Å en hel natts sömn på det är ju bara bra.

Svar: Nej, vi firar inte Nationaldagen. Det är ju ett påfund och inte en riktig tradition som i Norge, Frankrike eller USA till exempel. Det är liksom inte samma sak.

BP sa...

Svar: Då tycker jag att du ska göra precis det - kontakta Sjukstugan alltså. Hoppas den är öppet på Nationaldagen. KRAM!!!

Ama de casa sa...

Kollade din dialog med BP och det verkar ju vettigt att uppsöka VC - när dom väl öppnar.
Hoppas du får en fin nationaldag!
Kram

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ sa...

Tror ofta kroppen skriker efter saker som den behöver. Salt tänker jag om det kan ha med någon saltbalans i kroppen att göra? Något bristämne? Hört att binjurarna kan behöva salt, fast det beror ju lite på hur man ser på det där med det alternativa :).

Nilla sa...

Vet ju att jag nämnt POTS tidigare och då blev i alla fall jag rekommenderad att öka saltintaget och dricka massa vatten. Nu för tiden har jag inte lika många yrselattacker men blir automatiskt saltsugen när jag mår lite sämre. Kram