torsdag, maj 17, 2018

Sverige, sverige fosterlandet


Den Svenska modellenDet pratas mycket om skolan, vård och hälsa nu då det är valår,
alla partier vill peka på att dem är bäst.

Jag har ju under en tid upplevt äldreomsorg och sjukvård/palliativ vård på mycket nära håll... så nära jag typ kan komma utan att själv ligga där i sängen.

Personalen gör sitt bästa, det är vanligtvis inte fotfolket som ska ha all kritik, dem gör vad dem kan efter rådande omständigheter och kommunens sparplaner.

Nu har jag icke tänkt gå närmare in på varken det ena eller det andra 😏

Utan jag har bara ett par funderingar som jag tänker delge Er.


Läste igår på Instagram att de flesta kommuners Hemtjänst numera har "digital tillsyn " nattetid med en kamera som bestämda tider slås på och personal som tittar på Dig i högst 60 sekunder per gång för att se att Du fortfarande ligger i sängen.

Mitt svar: Egentligen helt galet, det borde finnas mänsklig hjälp... 
vad händer vid strömavbrott?

Om nu personen i sängen kan kliva ur sängen och gå på toa själv,
om detta sker precis då kameraövervakning sker och om personen sitter typ en kvart på toa,
blir det akututryckning eller vad händer... 

Min 88åriga faster föll för en tid sedan hemma i sitt kök en tidig morgon strax efter kl 6, hon tryckte på sitt larm och tillkallade Hemtjänsten eftersom hon icke tog sig upp själv, hon slog sig dessutom rejält... efter drygt 45 minuter kom Hemtjänstens personal - min faster bor i en medelstor stad.

Om hon nu hade gjort sig riktigt illa hade hon kunnat dö innan hjälp kom.

Svaret min kusin fick av Biståndshandläggare/Hemtjänst var att larmet kom då nattpatrullen skulle avsluta och dagen ta vid så därför kunde ingen komma till undsättning förrän de avlämnat rapport och avslutat/påbörjat sina skift. 

Med tanke på detta så kan jag inte riktigt tycka att Sverige ska vara så stolt över sin äldreomsorg.


10 kommentarer:

Nilla sa...

Kan inte annat än hålla med. Kram

znogge sa...

Kan bara hålla med dig till 100%! Tekniken kan inte ersätta människan i alla lägen och gällande vård och omsorg är människan extra viktig. Vi hade en incident med min svärmor på hennes boende och Husse krävde direkt att en avvikelserapport blev skriven. Våra äldre är för viktiga för att de ska bevakas genom en kamera eller att det går på en höft.

Kram

BP sa...

Än en gång, jag vill inte bli gammal och/eller sjuk. Å att ha Big Brother watching you tycker jag är absolut hemskt. Kan man inte ha sitt privatliv i fred???
Larmknappen är helt okej så länge man inte har demens, men utryckningstiden borde vara max 15 minuter tycker jag

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ sa...

Ja du, det där skämtet om robotar man körde för 12 år sedan på boendet jag jobbade på som uska börjar infalla sig :(

ullie sa...

jodu vänne så är det de har kameror men man får ge sin tillåtelse och det är bara på "jobbig" patient eller ja som ringer tio ggr per natt o så är det inget o för att de STÖR ifall nattpatrullen kommer dit o ser ifall hon sover så ja det det är olika va man tycker är bra . mänskligt är väl allti bättre tycker ja så ..

de gör om det mesta nu så snart är det väl inte vanlig hemtjänst heller längre.

ja du ärligt så är det kanske ingen som vet . vet flera som plockar vitsippor tom på natuskydat o sånt där så vet hur folk bryr sej . ja plockar mina syrener utan för min husknut på vår gård det är ju massa hus här så ja ett bostadsområd du vet sett flera som plockat tror ingen bryr sej Det är ju vårt områe liksom vätterhems så .. tja vem vet =)

ja du så myckt man vill säga till dem .. om man kunde ringa . tror det kommer va så länge känns det som . det bleknar kanske men finns ju där

Skönt det går bättre me elin oxå kramar om

BP sa...

Svar: Tusen tack! Bloggabstinensen är enorm. Inte är det roligt heller att kommentera på mobilen.

Annie sa...

Håller helt med! Låter ju vansinne tycker jag :(
Exakt , vad händer vid strömavbrott ..
Var är Sverige på väg? :(

Äldreomsorg och vården är verkligen nåt som behöver bli mycket bättre!

Kramar!

Ama de casa sa...

Kameraövervakad i sitt eget hem... Fy tusan! Att ha kameraövervakning ute på stan tycker jag är helt ok, men "mitt hem är min borg", där vill jag vara ifred! (Kanske därför jag är så dålig på att våga vägra borgen? ;-) ).

Ruskigt att det ska ta sån tid när man larmar också. Hemskt hur det har blivit...

Ami sa...

Jag kan bara hålla med :( Galet att det har blivit så här!
Kram

Karins ordöverflöd sa...

Minns när min mamma var på ett äldreboende. Där hade de en slags matta som låg nedanför sängen och som skickade iväg ett larm när hon satte ner foten på mattan efter att ha legat i sängen.
Kan tillägga att då fanns det personal som snabbt tog sig till hennes rum och ledsagade henne till toa eller vart hon nu ville gå.
Teknik i alla ära men ibland kan den inte ersätta människan.