torsdag, april 26, 2018

Även gamla och sjuka har känslor


Vårdplanering 23 april


Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om Vårdplaneringen förutom att det var som ett dåligt skämt, en mardröm där vi i princip blev överkörda och inte hade nånting att säga till om.

Det värsta är ju att det är min far som förlorade.

Vi trodde det skulle gälla vissa saker som vi fått höra vi skulle bestämma,
som t ex sjukhussäng och vad vi skulle göra med pappa då mamma skulle till Sjukhuset i Lycksele.

Men så var det icke, jag vill faktiskt påstå att allt redan var bestämt före mötet.

Dessutom tror jag att det är ekonomin som styr...
min fars vårdbehov har blivit dyrare än beräknat.

Hur som haver så är min far kvar på AVA och det är inte självvalt,
han kommer att flyttas till ett annat boende så fort dem som bestämmer har ordnat en plats och vart vet vi inte i nuläget... det finns två olika alternativ för tillfället.

Min far är inte nöjd och han anser att han borde få komma hem,
han säger att trots han är gammal har även han känslor.


Det mest "spännande" är att vi icke vet någonting... informationen känns väldigt bristfällig,
för vi vet till exempel ej ifall min far ska bli placerad på ett "korttidsboende" eller om det är så att säga "slutförvaring", skillnaden är vad jag förstår stor...

Eftersom min far just nu troligtvis är så bra han någonsin kommer att vara... han försämras ju kanske inte från dag till dag men det går ju nedåt och måendet blir sämre, det är ju så då cancern tar överhand och växer sig allt starkare, det är inte så vi direkt kan förvänta oss att min far om typ fyra veckor kommer att må så mycket bättre så det är aktuellt med hemgång... vårdbehovet lär ju öka liksom svårigheterna, det blir inte lättare att sköta honom hemma.

Därför tycker jag det hade varit vettigt att pappa fått tillbringa x antal dagar/veckor hemma nu medan han ändock är så klar att vi kan umgås, samtala och ha trevligt utbyte av varandra.

Nu bestämde inte jag... och inte mina föräldrar, även om de tog viss hänsyn till min mor.

Jag kan inte säga att detta är lättare för mig, jag ser ej något positivt i det som händer.8 kommentarer:

Annie sa...

Så jobbigt för er alla!
Massa kramar till dig<3

Sv: Nej det skulle inte funka, alldeles för mycket stress med pluggande spec högskolestudier. Det kräver sjukt mycket av en. Har ju varit där så vet precis.. och om det ska funka lär man vara frisk.

Så nej det är inte aktuellt.

Kramar

Hanna sa...

Vad ledsamt att höra att de inte lyssnar på er som anhöriga. Det är så fel!

Ami sa...

Så sorgligt att ni blir överkörda på det viset :(
Förstår att ni känner er maktlösa!
Kram

Nilla sa...

Jag blir så ledsen över hur de behandlar er. Det är klart att ni borde få vara med och bestämma och det är klart att din far har känslor. Kram <3

"LillaSyster" sa...

Hela systemet är ju helt sjukt. Om han nu vill hem, borde han väl kunna få vara hemma så länge det går. Där är jag helt på din linje, lite märkligt att de inte vill "bli av med honom", det brukar ju skickas hem så himla snabbt för att man inte ska ta upp plats och tid. Hoppas att det hittar ett trevligt ställe till honom och som är i närheten så att din mor kan gå dit utan att vara beroende av skjuts av dig.
Man kan undra var empatin finns hos de som tar beslut över huvudet på den sjuke och dess anhöriga. Vad jag vet har inte robotar tagit över ännu. Kram från mig som varit ute och renat ogräs i gruset utanför muren.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ sa...

Finner inga ord :(. Det här är så himla hemskt så det finns inte :(. <3

BP sa...

Alltså jag vet inte riktigt här. På AVA får din pappa ju den bästa vården, inklusive byte av stomipåse. Hoppas jag i alla fall att vården är bra där. Däremot att flytta runt honom till korttidsboende och sedan till "slutförvaring" är hemskt.
Med hänsyn till dig och din mamma är jag inte helt säker på att lösningen att komma hem är den bästa för att vara helt ärlig. Jag menar varken din mamma eller du är ju vårdutbildade. Å om en oönskade sjukhussängen vill jag inte ens prata om. Så ur "säkerhetssynpunkt" är AVA inte helt fel. Att din pappa inte gillar lösningen förstår jag helt och hållet såklart.

Fy så svårt det är. Tusen styrkekramar!

ullie sa...

åhh så ledsen för din skull
ja har tyvärr hört att med vissa läkare o vårdplanerare så blir det helt uppåt väggarna o man blir överkörd usch så trist :/