tisdag, mars 20, 2018

Vårdplanering... suck


Helt galet... fast förvånad? Nej, tyvärr inte.Gårdagens Vårdplanering fick mig att fundera på om det var så att när det ska anställas Biståndshandläggare så är ett av kraven att den som får jobbet ska vara helt utan empati både då det gäller den sjuke, gamle med vårdbehov och dess anhöriga.

Vår dåliga erfarenhet från sommaren 2016 uppdaterats.

Det blev bestämt att min far ska flytta hem så snart som möjligt,
så fort Hemtjänsten kan ta över... Jag påpekade att först skulle ett larm installeras, för utan larm kan pappa inte flytta hem... det måste gå att larma hemtjänsten då de behövs.

Det var dock icke det viktigaste... för Biståndshandläggaren var det viktigare att min mor ordnade en nyckel så hemtjänsten kunde komma in hos mina föräldrar utan besvär.

Galet. Inte för att vi (mina föräldrar) har nått emot att lämna en nyckel,
men då hemtjänsten enligt Biståndshandläggaren ska komma var tredje dag för att byta "plattan" och annars bara vid akut behov,  känns det inte som om en nyckel är det mest viktiga i sammanhanget.

Då det inte har gått mer än två dygn utan att "påsen" har läckt och pappa har behövt akut hjälp och detta trots han får hjälp till 100% samt att han tillbringar dygnets 24 timmar liggande i en sjukhussäng så känns det som om hjälp från hemtjänst var tredje dygn blir lite för sällan.

Utan larm installerat så kan mina föräldrar ej påkalla hjälp och då sitter de bokstavligen i skiten.

Jag funderade på hur vida hemtjänsten är kunniga inom stomivård och fick till svar att min far var icke unik... nä nä det har jag aldrig påstått, men jag vet inte hur ofta hemtjänsten har stomiopererade patienter med stort vårdbehov... det vanligaste verkar ju vara att patienten ska klara sig själv.

Jag försöker att inte "måla faan på väggen" utan tänka att det blir bra.
Etymologi: En äldre version av måla fan på väggen är när man målar djävulen på vägen, kommer han. Uttrycket syfter på att olyckan händer när man beskriver det som en bild. Redan 1603 sades: att man icke haver behov att måla djävulen ovanför dörren. Detta går tillbaka till den gamla tron att något hemskt händer eller en olycka inträffar när man bara pratar om det.

9 kommentarer:

znogge sa...

Tyvärr är jag inte det minsta lilla förvånad och det är sorgligt att behöva konstatera det. Under min mammas sjukdom mötte vi inte en enda biståndshandledare som uppvisade någon större empati. Visst ska de se sakligt på vårdtagaren/brukarens behov men jag fick en känsla av att det i princip bara var ekonomin som styrde. Sedan höll hemtjänsten i sig låg kvalitet minst sagt.

Hoppas det blir bättre för din pappa.

Kram

Veiken sa...

Jag är inte förvånad på något sätt, men jag blir förbannad. Ska inte patienten med anhöriga vara i centrum??????????
Vad är det för fel på folk. Inte kan väl politikerna ha beslutat att empati ska saknas.. Skicka hela bunten på charmkurs! Största kramen till er!!

"LillaSyster" sa...

Jag var tvungen att googla på hur byte går till, jag är ju tveksam till att alla inom hemtjänsten faktiskt kan byta - men jag kan ju ha fel. Ge dig inte med larmet - det ska absolut vara installerat innan hemgång. Ja, vården är körd i botten och skolan är på god väg i samma avgrundshål känns det som. Kram

Ami sa...

Nej, jag är tyvärr inte heller förvånad :( Men ett larm ska din pappa absolut ha. Både han och ni andra ska känna er trygga!
Helt galet att folk inte kan visa lite mer empati!
Kram och hoppas det löser sig!

Annie sa...

Vad tråkigt att läsa , att det ska vara så .. man blir så irriterad! Vart är med mänskligheten och empatin, då har man nog fel yrke tänker jag.

Du är så bäst tycker jag som gör så mycket! och hjälper Din far och dina föräldrar<3

Sv: Tack för omtanken! det värmer :)
Ja det första jag tänkte på efter krocken .. var ju nacken .. Med tanke på all problematik jag har med den. Men den känns ok. Haft något mer av "min" värk el symtom som stickningar. Men inget annat än iaf. Vart ju en hel del ångestpåslag också, vilket också påverkar nervsysytemet .. Ledig idag så det är skönt. Vart dock en del ångest idag med, men ok iaf.

Ska ta mig ut på en promenad sen :)

Kramar!

Nilla sa...

Men vad är det för fel på vården idag? Det är klart att din pappa behöver trygghetslarm. Kram

Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula sa...

Blir arg, upprörd, ledsen och förbannad. Vart är vårt välfärdsland Sverige på väg? Det trygghetssystem den äldre generationen byggt upp för oss raseras till något helt banalt :-o. Återigen vart är människovärdet :(. Vi måste göra något snart, alla vi som ser detta ske. Vi är så många, vi borde kunna men frågar är hur :(.

BP sa...

Låter helt åt helvete. Har ingen erfarenhet av hemtjänst och längtar inte efter det heller när jag läser ditt inlägg. Är det kommunens hemtjänst som ska sköta din pappa? Finns det privata bolag som här? Skulle nog mera lita på en privat aktör. Finns det en "sjuksköterska-hemtjänst" ?
Konstigt nog har jag en massa frågor, men de löser kanske inte det akuta problemet. Kan bara hoppas att allt löser sig till det bästa. Hoppet är ju det sista som överger människan...
Styrkekram!

Ama de casa sa...

Men fy vad dåligt... SJÄLVKLART måste din pappa ha ett larm innan han kan komma hem!!! Men så verkar inte dom tänka... Om dom nu tänker?
Stor KRAM!