söndag, juli 30, 2017

Skyltsöndag 30 juli


Ockupationen av Sollefteå BB startade måndag 30
januari 2017 kl 18:00 

 

Ockupationen utgjorde från början en mängd människor, med olika politiska bakgrunder.


Tillsammans med tio-tusentals invånare hade man vid ett flertal tillfällen demonstrerat mot besparingarna vid Sollefteå sjukhus, under ett drygt år.


Flera hade talat om att man egentligen borde ockupera, och att något måste göras när landstingsledningen inte lyssnade eller tog till sig något av alla de förslag och lösningar som framkommit från kunniga individer bland befolkningen.


Alla förslag som hade presenterats hade för avsikt att ordna upp ekonomin.

 

Då medborgare och lokala politiker till sist hade gett allt de förmådde, blev maktlösheten stor.

 

Vi har hittills inte sett någon respons från våra regionpolitiker.


Våra lokalpolitiker står nu upp för oss och på riksplanet har frågan om förlossningsvård debatterats och uppmärksammats.


Regeringen har även gett ökade anslag till förlossningsvården i Västernorrland utan att regionpolitikerna gett efter i BB-frågan.


Ilskan är egentligen sorgen att inte bli lyssnad på.


Samtidigt kommer insikten om att större städer,
eller sammanslutningar av politiker,
på sikt kan radera de mindre städerna i demokratins och centraliseringens namn.


Det är en överväldigande känsla,
att inse hur lätt man kan bli osynliggjord och betraktas som mindre värd.
Skickat från min iPhone

4 kommentarer:

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★ sa...

Ja fy förstår er. För ungefär 7 eller 8 år sedan la man ner det andra BB/förlossningen det här landstinget hade. Vad jag förstått fanns det från början 3, sen 2 och nu 1. Det betyder att det är ett ganska stort upptagningsområde här. Folk åker runt 3,5h h minst för att ta sig till Falun. Dessutom erbjuder inte Landstinget Dalarna hemförlossning heller så bara det är rätt dåligt. Om det alternativet fanns i alla fall skulle nog flera känna sig lugnare främst vintertid. Vet två som fött i bilen, många för inbokade igångsättningar.

Samtidigt är jag inte förvånad. Vård, skola, polis och brandmän samt socialtjänst är inte vatten värt i vårt samhälle. Ibland undrar jag om Astrid Lindgren förutspådde detta när hon skrev boken "Bröderna Lejonhjärta" där de uttjänade slängs till Katla i katlagrottan. Att de uttjänade är vi folket som arbetar för politikerna som skor sig på vårt arbete.

Ama de casa sa...

Det är verkligen helt åt helskotta det där som hände - och tilläts hända! - i Sollefteå. Hur kunde dom göra på det viset? Helt obegripligt...

Hoppas ni har det bra i sommarsverige :-)

BP sa...

Visste inte att Sollefteå hade så många invånare, men självklart är protesterna och ockupationen helt befogade. Utveckligen är skrämmande helt enkelt!
Nu är det iofs inte mycket bättre här, där kvinnor som ska födas hänvisas till sjukhus upp till 200 km bort. Susjos berättar ju ofta om problemet!!!

Men som du skriver - politikerna har ju börjat reagera - alldeles för sent såklart. Men man kan ju alltid hoppas...

Tusen tack för ett väldigt tänktvärt bidrag till Skyltsöndag;-)

Nilla sa...

Det är galet det som pågår i Sollefteå och även all annan förlossningsvård som dras ner. Kram