söndag, maj 24, 2015

Umami - recept Umami Burger


En av våra grundsmaker,

Umami är den minst kända av våra grundsmaker, och det kanske förvånar att den beskrevs vetenskapligt redan för 100 år sedan.

 Umamismaken är svår att beskriva, men man brukar säga att den är lite buljongaktig och salt, och att den förstärker smakupplevelsen och ger en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet.

 Umami förknippas ofta med just asiatisk mat, där man använder alger, fisksås, grönt te och jästa sojabönor (som ger den japanska misosoppan dess speciella smak).

 Men umami finns traditionellt även i västerländsk mat. 
Här är umami vanligast i tomater, men även lagrad ost och vissa lagrade köttprodukter, exempelvis parmaskinka, innehåller mycket umami, mer ju mer lagrad produkten är.

 Av de fem grundsmaker som är kända i dag är umami den yngsta. Vid det första internationella symposiet om umami, som hölls på Hawaii år 1985, bestämde man att en grundsmak ska uppfylla tre kriterier: Den ska vara ­karakteristisk och klart skilja sig från övriga grundsmaker. Den ska också vara universell och kunna framkallas av komponenter i många olika födoämnen. Slutligen ska den på neuro­fysiologisk väg kunna bevisas vara oberoende av övriga grundsmaker.


Umami Burger

 En hamburgare som får det att vattnas i munnen! Köttet kryddas med svartpeppar från kvarn och den femte grundsmaken umami, som ger en rund, fyllig och mustig smak.

Hamburgare

Tillbehör

  •   100 g Shiitakesvamp
  •   4 st Hamburgerbröd
  •   50 ml Tomatsås
  •   100 g Romansallad
  1. Värm ugnen till 230°C. Fördela den rivna parmesanosten i fyra högar på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga osten i ugnen i ca 5 minuter, tills osten har smält till gyllenbruna krispiga chips. Låt parmesanchipsen svalna på bakplåtspapper.
  2. Krydda nötfärsen med Natural Umami och Tellicherry Black Pepper. Rör ihop färsen med händerna tills ingredienserna har blandat sig väl.
  3. Forma färsen till fyra bollar och tryck ut den lätt tills de är 2,5 cm tjocka och ca 1 dm i diameter. Stek biffarna i smör på medelvärme till önskad stekgrad.
  4. Skiva svampen och stek den gyllene i smör.
  5. Servera burgarna i hamburgerbröd med tomatsås, rödlök, majonnäs, romansallad, parmesanchips, tomater och stekt svamp.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm... Låter väldigt gott och helt i min smak :-)

Veiken sa...

Jag vet ju vad umami är, men det förklaras alltid väldigt diffust. Jag har inte en susning om vad det smakar! Inte ens när jag får det i munnen! Kramar

yasmine mamma till dennis och angelina sa...

tack det hoppas jag med. ska bli så skönt att komma iväg igen älskar att resa.
blir skol sommarlov för dennis tidigare så han har bara tis,ons,tors kvar sen har han sommarlov. blir nog gott för honom. hoppas du har haft en fin helg.
kraaam

Ama de casa sa...

Vet fortfarande inte hur det smakar... Men jag fick också en burgare idag till lunch, men mer av det vanliga stuket :-)

Decdia sa...

Umami är coolt, sen om det verkligen finns eller bara är hittepå som en del säger... Kockar kör mycket på det i alla fall.